Att tävla

Varför tävla?

Vi gillar alla att sitta hemma och kuba, och pressa oss själva att bli snabbare. Men att tävla ger en helt ny dimension till hobbyn.

Tävlingarna är inte bara till för att se vem som är snabbast. Det är på tävlingarna vi har möjlighet att träffas, umgås, och lära oss av varandra.
Alla är välkomna på tävlingarna, vare sig du löser på sekunder eller minuter. Alla tävlar mot alla, det finns inga åldersklasser eller åldersgränser.
När du deltar i en officiell tävling får du en WCA-profil där alla dina resultat och personbästa samlas. Dessutom syns du på Världs– och Sverigerankingen.

Vill du ha lite extra inspiration kan vi varmt rekommendera att se videon ”Just Go” nedan, där kända kubare berättar om sina första tävlingar.

Hitta tävling och anmälan

Du hittar kommande tävlingar i Sverige på sidan Kommande tävlingar här på vår hemsida.
Alla tävlingar finns också att hitta på WCA:s hemsida. Där kan du även filtrera på andra länder, se tidigare tävlingar, med mera.

På tävlingens WCA-sida finns all information om tävlingen, och det är också där du anmäler dig. Observera att du behöver skapa ett konto på WCA:s hemsida först.

Glöm inte heller att bli medlem i SveKub, så har du 25% rabatt på anmälningsavgifter och stöttar oss (medlemskapet är gratis!).

Hur går det till att tävla?

Det som styr hur alla tävlingar går till är WCA-reglerna. Som tävlande ska du ha läst igenom reglerna, så att du känner till hur tävlingsproceduren går till, undviker tidsstraff, med mera.
Reglerna finns även översatta till svenska, men tänk på att det är de engelska reglerna som gäller ifall det skulle finnas några skillnader.

Du hittar WCA-reglerna på WCA:s hemsida, läs på engelska eller svenska.

För att underlätta för nya tävlande finns det även en Deltagarinstruktion med en sammanfattning om reglerna och hur det går till att tävla.
Vi kan även rekommendera att se den här videon som förklarar tävlingsprocessen.

På tävlingarna finns det sällan dedikerade funktionärer, utan vi hjälps alla åt med att döma, blanda, och vara runners för de grupper vi inte tävlar i.
När du kommer till tävlingen får du ett personligt schema där det står vilka grupper du kommer tävla i, och vilka grupper du behöver hjälpa till som funktionär i.
Det är viktigt att alla följer sina personliga scheman, och hjälper till när de står uppsatta att hjälpa till. Har du inte möjlighet att hjälpa till i någon omgång behöver du meddela det så tidigt som möjligt, så att någon annan kan fylla din plats.

Personliga scheman finns bara för den första omgången i varje gren, eftersom vi inte vet på förhand vilka som kommer gå vidare. I efterföljande omgångar behövs alltså att alla hjälps åt. Lyssna på arrangörerna när de ber om hjälp!

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta arrangören, delegaten, eller SveKub. Vi hjälper dig så gärna!

sv_SESwedish